vägghylla

Vägghylla – En guide

Här är vår guide hur man ska tänka när man väljer hyllkonsol och hyllplan för att kombinera en egen snygg hylla. Med lösa vägghyllor finns friheten att placera dem enligt eget tycke. Bygg på höjden, längden, diagonalen eller hur du önskar. Låt vägghyllan skapa vackra blickfång eller använd den till förvaring av saker du behöver ofta. 

1. Vägghylla – Hyllplanets djup

Börja med att bestämma hyllplanets djup. Det styr vilken storlek man ska välja på konsolen. Vårt system bygger på tre olika djup, 15cm, 20cm och 28 cm. Vi kallar dem Small, Medium och Large. Fundera på vilket djup som passar ditt ändamål bäst. Om du ska ha hyllan bara för dekoration kanske man väljer ett smalare mått, medans om man ska ha den till förvaring kanske går upp på ett bredare hyllplan. Fördelen med vårt system är att när du väl valt djup på hyllplan så passar alla konsoler med samma mått. Det finns alltså oändliga möjligheter att kombinera hyllkonsol och hyllplan till en snygg vägghylla enligt dina önskemål. Hyllkonsolerna Aplakulla, Olarp och Lockebo kräver att hyllplanet har ett specifikt djup då hyllplanet läggs ”inuti” konsolen. Med övriga konsoler där hyllplanet ligger ovanpå är valet av hyllplansdjup mer fritt.

2. Vägghylla – Användningsområden

Vägghyllor kan göra en tom vägg till en perfekt förvarings- eller exponeringsyta. Våra konsoler finns i många olika stilar som är koordinerade med våra hyllplan. Vad värdesätter du? Funktion eller design? Eller båda? Har hyllkonsolen endast funktionen att bära hyllplan eller vill du lyfta fram det estetiska i själva konsolen? Ska hyllan vara blickfånget, eller de ting du ställer på hyllan? En lite mindre konsol passar till dekoration och hyllkonsolerna, hyllplanet samt det du ställer på hyllan blir en snygg och dekorativ enhet på väggen. Vi har både diskreta och lite mer vågade färger på hyllkonsolerna så du kan få den stil du önskar. Många fyller en hel vägg med hyllplan så det blir som en bokhyllevägg. Ett mycket snyggt alternativ till traditionell bokhylla.
Som hylla eller som bokhylla har hyllkonsolen bara funktionen som hyllbärare eller ska hyllkonsolen synas. Vad i rummet vill du visa.

I köket ger öppen förvaring en känsla av rymd och det är vackert att använda hyllkonsolerna som blickfång. Kökshylla är absolut på modet nu! I barnrummet fyller du gärna hyllan med barnens böcker eller leksaker. Om du sätter upp din hylla i hallen så blir det en välkomnande inredningsdetalj där du kan ha en skål för nycklar eller varför inte ett par ljusstakar med tända ljus (tänk dock på brandsäkerheten).

3. Hyllkonsolens design

Vi har hyllkonsoler i olika stilar. Vill du t.ex. ha en retrolook som påminner om String så passar Aplakulla. Vill du ha en stilren, tidlöst utseende kanske Fridhem eller Kullebo är något för dig. En avskalad och minimalistisk design kan vara lika fin som en mer påkostad design. Frågan är hur mycket du vill att designen ska sticka ut. Som tur är har vi många olika konsoler i olika varianter och färger, så alla genom att kombinera konsol och hyllplan ska kunna skapa en egen snygg hylla. För vissa fyller hyllan bara ha ett syfte att förvara saker, medans andra låter vägghyllan bli en del av inredningen i ett rum. Utseendet på väggen blir väldigt olika vid olika val av design på hyllkonsolen. Som exempel kan man jämföra en traditionell Kullebo hyllkonsoll med den mer avskalade retro konsolen Aplakulla. Det blir två helt olika uttryck på väggen. Tur att vi har nåt för alla smaker.

Se och köp våra produkter ⇾